"РАЗГОВОРКА - Игра с думи ма български и английски език" e компютърна обучаваща игра, разработена от авторския колектив на ВИКСИС. Тя помага на децата на възраст от 3 до 8 год. да подобрят своите речеви умения по български и английски език, да разширят своите познания, да упражнят слуховата си памет, разбиране на думите и логика, като в същото време се забавляват, играят и се наслаждават на специално написана за тях музика. РАЗГОВОРКА е адаптирана и за деца със специални образователни потребности.

РАЗГОВОРКА съдържа игрите с думи:“Свържи еднаквите”, “Асоциации от думи”, “Начален звук и буква в думата” и “В света на звуците”.

Включени са темите: дрехи, облекло, домашни животни, храна, обекти в банята, диви животни, превозни средства, играчки, мебели, съдове и прибори за хранене, домашни уреди, части на тялото, музикални инструменти, птици, цифри и лични вещи. Обединяваща цел на игрите е да се съберат всички награди – музикални елементи в “Игра с награди”, която съдържа заниманията: “Подреждане по цветове”, ”Кръгов пъзел” и “Пускане на песен - караоке”

Превключване езика на играта – български или английски, може да стане по всяко време, като се избере един от бутоните в горния десен ъгъл на екрана.

Цена: 16 лева      

* Цената е за ползване на продукта на един компютър.РАЗГОВОРКА включва игрите:
“РАЗГОВОРКА” съдържа игри за упражнения с думи на български и английски език: “Свържи еднаквите”, “Асоциации от думи”, “Начален звук и буква в думата” и “В света на звуците”.

Обединяваща цел на игрите е да се съберат всички награди – музикални елементи в “Игра с награди”, в която има: “Подреждане по цветове”, ”Кръгов пъзел” и “Пускане на песен - караоке”.

Детето участва в играта, като използва компютърната мишка - с движение и натискане на левия бутон.


Превключване езика на играта – български или английски, може да стане по всяко време, като се избере един от бутоните с флаг в горния десен ъгъл на екрана.
В началото, след увода, последователно се преминава през игрите, като се решава по една задача. Преходът към следващата по вид игра става автоматично, за да може детето да се запознае с различните упражнения.
След приключване на разходката или ако междувременно се натисне бутон “стрелка с къщичка”, се отваря екран: “Градина с игри – основно меню”

 • “Свържи еднаквите”
  Действието се развива на алея в градината, при саксия с високо цвете. Задачата е да се запомни мястото и вида на трите картинки, които се показват в лявата колона, като се чуват и съответните думи.
  Изображенията се скриват. Показва се карта в дясно, чува се думата за нея. Тази карта трябва да се премести до място в лявата колона, където се е показала същата картинка или такава, която отговаря на прослушаната дума.

 • “Асоциации от думи”
  Намираме се на детска пързалка. Картинки се появяват в горната част на екрана. Целта е детето да свърже понятията и да намери връзката на една, две и три картинки към определена тема. На четвърта стъпка трябва да подбере три картинки, които имат нещо общо.

 • “Начален звук и буква”
  Героите са се събрали на балкона в дома на Лили. Върху детски колички-играчки се появяват картинките за думи. В българския вариант на играта се търси картинката, която се свързва с дума, започваща със зададен начален звук, в английския - дума, която започва със зададена буква.


 • “В света на звуците”
  Обстановката изобразява начало на пътешествие с кола. Тук се развива слуховата памет на детето: в първа стъпка трябва да се свърже звук - с буква, на втора стъпка - прослушана дума - с картинка, а на трета стъпка – характерен звук от околната среда трябва мислено да се свърже с определен обект, който го издава и да се избере съответната картинка.

 • “Игра с награди”
  Тук се събират наградите, получени за постигнати верни отговори в предходните упражнения.
  Тази игра съдържа заниманията:
  “Подреждане по цветове” ,
  ”Кръгов пъзел”и
  “Пускане на песен - караоке”.

 • “Подреждане по цветове”
  В горната част на екрана се показват наградите - музикални елементи. Те трябва да се преместят към полето на една от трите ноти, според цвета им. След поставянето на поне един елемент към нота, в нейния център се показва бутон със стрелка, който води към игра “Кръгов пъзел”

 • ”Кръгов пъзел”
  При показване на екрана с цветните кръгове, трябва да се изчака появата на героя Бухалче, и то да даде началото на подреждане на пъзела. Нужно е, с въртене, отделните пръстени да се поставят така, че цветните им зони да съвпаднат. Колкото повече награди са подредени, толкова повече пръстени стават активни. Когато пъзелът е подреден, се показва бутон - вход към песента.

 • “Пускане на песен - караоке”
  На екрана се вижда текста на песента, а в долната част на екрана – бутони за пускане и спиране. В ляво, вертикално, са разположени елементите – награди, които са спечелени. Първият елемент, който се по-явява е вокалното изпълнение. Останалите са музикални партии на различните инструменти, които оформят съпровода. С избор върху тях, те могат да се включват и изключват – да се чуват или не. При пускане на песента, жълто оцветяване показва мястото в текста, което се пее в момента. Може да се остави да звучи само музиката, а вокалното изпълнение да се заглуши. Така, с малко помощ, детето може да се научи да пее песента, като слуша музикалния съпровод и следи движещия се показалец зад текста.

 • Статистика за играта на детето
  При избор на “бутон-звезда” от главния екран се вижда се в кои игри, на какъв език български или английски детето е играло. В червен цвят са броя верни отговори, а в син - броя грешни. Може да се види с кои думи, букви или теми детето се е затруднило. В екрана се пази информация и за играта и на предишния участник. При избор на бутона пред името му, се показват неговите резултати.

При излизане от играта "Разговорка", може да се избере възможността за запазване на спечелените награди до следващото пускане.

Приложения на “РАЗГОВОРКА” за подпомагане развитието на устната и писмената реч на деца със специални образователни потребности:

“РАЗГОВОРКА” е игра с думи, създадена на основата доказани в практиката педагогически методи, които спомагат за развитието на речта на деца със специални образователни потребности. Тя е полезна тях, а също и за деца с обичайни способности за развитие на логичното мислене, съпоставяне на предмети и понятия. Говора, музиката и песните присъстват на всяка отделна стъпка от забавните упражнения. Анимационните герои Лили и Ники водят малчуганите в различни кътчета на детската площадка, където започват забавните игри: - “Свържи еднаквите” - Задачата спомага за развитието на зрителната памет и концентрация. Трябва да се запомни мястото на картинки, чуват се и съответните думи. С местене на карта, децата посочват отговора, започва забавна анимация. - “Асоциации от думи” – Тук децата се учат да квалифицират картинки по определен признак, като формират понятия. Включени са четиринадесет теми, някои от които са: дрехи, храна, домашни и диви животни, обекти в банята и т.н. Целта е детето да намери връзката на една, две и три картинки към определена тема. Анимацията и говора подтикват малките палавници към действие. - “Начален звук и буква”– Въпросите служат за подготовка в детското мислене за преход от устна към писмена реч. Върху колички-играчки се появяват картинки, изговарят се думите. Задава се начален звук и буква. Търси се думата, която започва с този звук и буква. - “В света на звуците” – Занимание, подходящо за деца с нарушения в слуха. Помага да се свърже звука с думата и образа. Развива слуховото внимание и слуховата памет. В първа стъпка трябва да се свърже звук - с буква, на втора - прослушана дума с изображение, а на трета – характерен звук от околната среда трябва мислено да се свърже с определен обект, който го издава. Обогатяват се представите на децата за звуците от заобикалящата свят. При успехи в изброените игри, децата получават виртуални награди – музикални елементи от три чудесни ритмични български песни създадени от композитора Йордан Владев. Забавната част включва подреждане на награди по цвят, решаване на кръгов пъзел и игра “караоке” с песните. “РАЗГОВОРКА” е получила одобрение и признание за получавани добри резултати от педагози логопеди, които работят с деца със специални образователни потребности.


Видео демонстрация на играта:
https://www.youtube.com/watch?v=DKz4GNFJx5k

© 2010 ВИКСИС ООД. Всички права върху "РАЗГОВОРКА" са запазени.“РАЗГОВОРКА” е софтуерен продукт, който е защитен от международните и българските закони за авторското право.
 • Автор:Колектив
  "ВИКСИС":
  Ирина Стоянова - идеен проект, сценарий и софтуер, Валентин Ангелов, Вероника Стоянова - илюстрации, Йордан Владев, Таня Никлева-Владева - музика и аранжименти, Йордан Владев - звуков дизайн.
  © ВИКСИС ООД. Всички права запазени.

 • Издател:
  "ВИКСИС" ООД
  /"VIKSYS"/

 • Формат:
  Компакт-диск
  /CD/ за компютър.


  Къде може да се намери РАЗГОВОРКА:

  Освен с Поръчка тук, в сайта, може да намерите образователните ни игри в:

  Благовевград :
  Бургас :
  Варна :
  Велико Търново :
  Габрово:
  Добрич:
  Кюстендил:
  Ловеч :
  Пловдив :
  • Книжарница "ХЕЛИКОН"
   гр. Пловдив, ул."Райко Даскалов" 13 http://www.helikon.bg/helikon/114_plovdiv.html
  • Книжарница "ХЕЛИКОН"
   гр. Пловдив ,ул. Княз Александър Батенберг № 29
   http://www.helikon.bg/helikon/153_plovdiv---tcentar.html
  • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Plovdiv
   гр. Пловдив, ул. "Перущица" 8, местоположение: етаж 2 тел. 032/250095
  • Магазин "ХИТМАРКЕТ"- доставки с куриер за Пловдив
   телефон за поръчка: 032/ 603 424, GSM 0898 34 21 74, 
   както и в офиса на "Хермес Билдинг" ООД с адрес: ул."Христо Ботев" 27-А
  • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Plovdiv
   гр.Пловдив, ул. "Перущица" 8, местоположение: етаж 2
   телефон:032/250095
   http://ciela.bg/bookstores Книжарници Сиела

  • Борса в Пловдив
   гр.Пловдив, ул. "Цар Иван Шишман" 9
   телефон:032 622 469
   http://ciela.bg/bookstores Книжарници Сиела
  София:
  Русе:
  • Книжарница "ХЕЛИКОН"
   гр. Русе , ул. "Александровска" 50
  • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Русе
   Русе, бул. Липник 121 Д
   телефон:0882560013

  И всички обекти на:
  Книжарници Сиела
  Книжарници BOOKTRADING
  Книжарници ХЕЛИКОН

  Вижте още:
  ЦИФРЕНКА, БУКВЕНКА, ПИСМЕНКА, РЪКОПИСКА и ДАР ОТ СЪРЦЕ