РЪКОПИСКА е компютърна образователна игра, която запознава децата с българските ръкописни букви, техните елементи и особености. Подходяща е за деца на възраст 4-8 год. В програмата се упражняват кои са частите на главните и малките ръкописни български букви, как се изписват и как се подреждат. В същото време в течение на играта се печелят части от забавни къщички. Любими герои от българските приказки съпровождат действията на детето и се радват на неговите постижения. След сглобяването на пет интересни къщички, се отваря чудно съкровище с пословици от българския народен фолклор. Репликите на анимационните герои са на български език, като всяка реплика се изписва на екрана като текст. Програмата е изпълнена с красиви илюстрации, музика и актьорско присъствие в озвучаването.

Цена: 6,90 лв.

РЪКОПИСКА включва игрите:

 • "При реката"
  На екрана, по река, се движат дървени греди, означени с елементи на ръкописни букви. При клик с мишката върху Зайко, се хваща гредата, която минава в реката покрай него. Но внимание - трябва да се вдигат само греди, означени с елементи на търсената буква. При неточен избор, се явяват червени точки. Като се съберат три такива точки се случва неприятност - ще се разбърка подребата на къщичката в следваща стъпка на играта.

 • "Сглобяване на буква върху реда"
  С мишката и натиснат ляв бутон, детето хваща част от буквата и я поставя на съответното място върху третия син ред, като се брои отгоре надолу,по подобие на редовете от тетрадка с тесни и широки редове. При успешно подреждане, се преминава към следващата стъпка. Играта ще продължи само ако елементите на буквата са правилно свързани и на точното им място. В случай, че не се преминава нататък, значи подреждането трябва да се направи по-прецизно и точно.

 • "Писане с виртуален молив"
  В тази стъпка, екранът на компютъра се превръща в дъска, върху която може да се пише свободно. Мишката се превръща в молив, който очертава контур с различни цветове. Вижда се ръкописната буква, изобразена като пунктир. Задачата е да се нарисува буквата по пунктира, без да се навлиза в жълтото поле около него. Нужно е търпение и добра координация на ръката. В определен момент от писането се поява бутон "Готово", с който се преминава към следваща стъпка на играта. Ако буквата е написана, но все още бутонът не се появява, то трябва линията да се дорисува, така че да премине през всички сини точки.

 • "Сглобяване на къщичка"
  Детето хваща с мишката (натиска левия бутон, като го задържа), части от къщичка, които са спечелени за успешно преминати предходни стъпки от играта. Опитва се да я намери на мястото й в дясната част на екрана по изобразения контур или чрез досетливост. Поставя я с отпускане бутона на мишката. По този начин постепенно се построява текущата къщичка. Подредбата на частите на къщичката се запазва в течение на стъпките на играта. Но, ако "При реката" се получат три червени точки за грешен избор, частите се разбъркват и е нужно да се подредят отново. Със синия бутон - "стрелка" в дясната част на екрана, може да се прелиства албума и да се разглежда текущото положение на всяка от петте къщички от играта. При цялостен изход РЪКОПИСКА, с натискане на бутона "кръстче" в горния десен ъгъл на екрана, се запомнят спечелените елементи от къщичките до момента, но подредбата им е нужно да се направи отново при следващо започване на играта.

 • Тези пет приказни къщички върху дърво се строят от детето, в приятната компания на анимационните герои Мечо, Зайко и Ежко, докато се упражняват знанията за ръкописната българска азбука. Всяка от тях се изгражда от петнадесет различни части, които се получават за знания за букви. С къщичките се играе като с вид малък пъзел.

 • При завършване на всяка от къщичките, започва песен на героите. В ритъма на песента се показват написаните букви до момента. Ако детето желае да премине по-бързо нататък в играта, може да спре песничката с клик върху екрана.

 • "Съкровище"
  След като и петте къщички в играта са построени, детето, заедно с анимационните герои, достига до съкровище, което може да отвори с клик с мишката. Откриват се три скъпоценнни камъка. С натискане върху тях се вижда истинска ценност - мъдрости от българския народен фолклор. След чуване на трите пословици, се показва бутон, с който РЪКОПИСКА може да започне отначало.

Видео демонстрация на играта:
https://www.youtube.com/watch?v=dCw2w03bUTM&t=4s

Инсталиране на играта: Играта работи на компютри PC с операционна система WINDOWS XP, VISTA, 7, 8 или компютри MAC, OS X. Стартира се сама при поставяне на диска в дисковото устройство или от файла RAKOPISKA.exe, (RAKOPISKA Application) от компакт-диска на играта.

© 2011 ВИКСИС ООД. Всички права върху РЪКОПИСКА са запазени.
Къде може да се намери РЪКОПИСКА:

Освен с Поръчка тук, в сайта, може да намерите образователните ни игри в:

Благовевград :
Бургас :
Варна :
Велико Търново :
Габрово:
Добрич:
Кюстендил:
Ловеч :
Пловдив :
 • Книжарница "ХЕЛИКОН"
  гр. Пловдив, ул."Райко Даскалов" 13 http://www.helikon.bg/helikon/114_plovdiv.html
 • Книжарница "ХЕЛИКОН"
  гр. Пловдив ,ул. Княз Александър Батенберг № 29
  http://www.helikon.bg/helikon/153_plovdiv---tcentar.html
 • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Plovdiv
  гр. Пловдив, ул. "Перущица" 8, местоположение: етаж 2 тел. 032/250095
 • Магазин "ХИТМАРКЕТ"- доставки с куриер за Пловдив
  телефон за поръчка: 032/ 603 424, GSM 0898 34 21 74, 
  както и в офиса на "Хермес Билдинг" ООД с адрес: ул."Христо Ботев" 27-А
 • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Plovdiv
  гр.Пловдив, ул. "Перущица" 8, местоположение: етаж 2
  телефон:032/250095
  http://ciela.bg/bookstores Книжарници Сиела

 • Борса в Пловдив
  гр.Пловдив, ул. "Цар Иван Шишман" 9
  телефон:032 622 469
  http://ciela.bg/bookstores Книжарници Сиела
София:
Русе:
 • Книжарница "ХЕЛИКОН"
  гр. Русе , ул. "Александровска" 50
 • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Русе
  Русе, бул. Липник 121 Д
  телефон:0882560013

И всички обекти на:
Книжарници Сиела
Книжарници BOOKTRADING
Книжарници ХЕЛИКОН

Вижте още:
БУКВЕНКА, ПИСМЕНКА, РАЗГОВОРКА, ЦИФРЕНКА и ДАР ОТ СЪРЦЕ