ПИСМЕНКА е компютърна образователна игра за деца на 7-10 години. С нея се упражняват и обогатяват знанията по български език. Репликите на героите поставянето на задачите са на два езика - български език и английски език. Във формата на едно увлекателно приключение - мултимедийно планинско пътешествие, заедно с анимационните герои, децата с удоволствие решават гатанки и ребуси, пишат думи с правописни особености, съставят нови думи по посочени букви, откриват синоними и антоними, съгласуват прилагателни и съществителни имена и съставят изречения. Програмата е изпълнена с красиви илюстрации, музика и актьорско присъствие в озвучаването.

ПИСМЕНКА успешно се използва за обучение на деца на български език като чужд език.

В ПИСМЕНКА децата с любопитство се включват в интерактивно състезание между Мечо, Ежко, Зайко и Костенурката - герои, познати от мултимедийните продукти БУКВЕНКА и ЦИФРЕНКА. Заедно играят на "Лифт на думите", "Мост на калинката", "Стълбичка от думи", "Алпинисти", "Дъската на гатанките и ребусите", "Езерото на планинските кристали", "Писма до феите" накрая достигат до "Двореца на феите".

  Като се забавлява и играе с ПИСМЕНКА, детето неусетно се упражнява да:

 • как се пишат думи, в които се чува един звук, а се пише буквата на друг звук, например:в или ф
 • определя думите като части на речта - вид, род, число, лице
 • съставя нови думи от букви на друга дума, например от календар - река
 • поставя правилно пунктуация в изречения - определя къде да се постави точка или запетая в текст
 • открива и свързва по двойки антоними и синоними
 • съгласува прилагателни и съществителни имена по род и число
 • съставя правилни изречения от разбъркани думи
 • слуша и възприема активно реплики от български език и ги сравнява с техните съответни на английски език

Цена: 16 лева      

* Цената е за ползване на продукта на един компютър.ПИСМЕНКА включва игрите:

Игрите в "ПИСМЕНКА" са отделни спирки в пътуването на героите към "Двореца на феите". Разположени са в три нива. В първо ниво са "Лифт на думите", "Мост на калинката" и "Стълбичка от думи". Във второ са "Алпинисти" и "Дъската на гатанките и ребусите", а в трето - "Езерото на планинските кристали".

В първо ниво игрите са винаги отключени. Второ и трето ниво се отключват от спечелване на награди - картинки и тяхното подреждане в играта "Писмата до феите". След показани успехи в трето ниво, се получава златен ключ. Той отваря голямата порта на "Двореца на феите".

По време на пътешествието се състезават два отбора: на Мечо и Костенурката и на Зайко и Ежко.

В "ПИСМЕНКА", децата упражняват и знанията си по английски език. Героите могат да говорят както на български, така и на английски език.

 • "Лифт на думите"

  Предизвикателството в играта е пътуване на героите с планински лифт. Пътешествието е успешно, ако детето правилно определи текуща дума като част на речта и посочи липсващата буква. Отговорите са върху стълбовете на лифта, а героят ги преминава, докато се движи със столчето. В играта се упражняват думи с труден правопис и особености.

 • "Мост на калинката"

  Тук е необходима сръчност и досетливост, за да се комбинират думи по определен начин. В играта детето помага на приказните герои да преминат през мост над река, като използва и упражнява знанията си за съгласуване на прилагателни и съществителни имена, съставяне и подреждане на изречения по зададено множество от думи.

 • "Стълбичка от думи"

  Героите от играта са изправени пред задачата да построят стълбичка от пет стъпала. Всяко стъпало се изгражда от различна дума. Детето трябва да помогне на героите, като предложи пет различни думи, които са изградени само от буквите на първоначално изтеглена дума. С играта се упражняват знанията за звуковия състав на думите в българския език и се стимулира обогатяването на езиковия речник.

 • "Дъската на гатанките и ребусите"

  Играта стимулира асоциативното мислене на детето, упражнява знанията за буквения състав на думите и писането на изречения. Мултимедийните герои поставят задачи за отгатване на определени думи чрез названията на картинки в поредица. В играта се представят елементи от българското народно творчество - гатанки, пословици и поговорки.

 • "Алпинисти"

  Детето участва с мултимедийните герои в ситуация - изкачване на скалиста стена. За постигане на успех в играта, е необходимо детето да покаже умения за правилно отделяне на изречения в текст и откриване на мястото и вида на необходимите препинателни знаци.

 • "Писма до феите"

  Тук се появяват наградите - картинки, получени в останалите игри. Те са части от български възрожденски къщи и трябва да се подредят, за да се отключат нивата на пътешествието.

 • "Езерото на планинските кристали"

  В играта мултимедийните герои са изправени пред ново предизвикателство - преплуване на езеро със сал. Детето помага на героите в техните усилия, като показва своята досетливост в намирането на двойки антоними в българския език, както и синоними на посочена дума.

 • "Дворецът на феите"

  Забавлението е достъпно при получен златен ключ, в резултат на успешно преминаване на всички нива на планинското пътешествие. Портата се отваря и феите поздравяват участниците. Когато се посочи с мишката някоя от тях, започва изпълнението на нейната песен.

Инсталиране на играта:

PC: Играта работи на компютри с операционна система WINDOWS 95,98,2000, NT, XP, Vista. Стартира се автоматично при поставяне на диска в дисковото устройство. Може да се стартира и от файла PISMENKA.exe от компакт - диска. Продуктът работи само на база информацията от компакт - диска.

Mac: За компютри Apple Mac, с операционна система Mac OS X: Поставя се дискът в дисковото устройствo. Отваря се папката "Pismenka_Mac_OS". Стартира се PISMENKA. За Mac OS 9.x - моля, потърсете допълнителни указания от издателя на: info@viksysbg.com.

Лиценз: Продуктът е разрешен за ползване на един компютър в домашни условия. За използването му на обществени места, в мрежа и в компютърни зали се изисква специално разрешение от издателя.

© ВИКСИС ООД. Всички права върху "ПИСМЕНКА" са запазени. Издател: ВИКСИС ООД.
 • Автор: Колектив "ВИКСИС":
  Ирина Стоянова - идеен проект, сценарий и софтуер, Милен Личков - илюстрации, Лина Шишкова -актьорско изпълнение на реплики на героите, Михаил Шишков - музика и аранжименти, Станислав Донев - звуков дизайн.
  © ВИКСИС ООД. Всички права запазени.

 • Издател:
  "ВИКСИС" ООД
  /"VIKSYS"/

 • Издател:
  "ВИКСИС" ООД
  /"VIKSYS"/

 • Формат:
  Компакт-диск
  /CD-ROM/за компютър.  Къде може да се намери ПИСМЕНКА:

  Освен с Поръчка тук, в сайта, може да намерите образователните ни игри в:

  Благовевград :
  Бургас :
  Варна :
  Велико Търново :
  Габрово:
  Добрич:
  Кюстендил:
  Ловеч :
  Пловдив :
  • Книжарница "ХЕЛИКОН"
   гр. Пловдив, ул."Райко Даскалов" 13 http://www.helikon.bg/helikon/114_plovdiv.html
  • Книжарница "ХЕЛИКОН"
   гр. Пловдив ,ул. Княз Александър Батенберг № 29
   http://www.helikon.bg/helikon/153_plovdiv---tcentar.html
  • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Plovdiv
   гр. Пловдив, ул. "Перущица" 8, местоположение: етаж 2 тел. 032/250095
  • Магазин "ХИТМАРКЕТ"- доставки с куриер за Пловдив
   телефон за поръчка: 032/ 603 424, GSM 0898 34 21 74, 
   както и в офиса на "Хермес Билдинг" ООД с адрес: ул."Христо Ботев" 27-А
  • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Plovdiv
   гр.Пловдив, ул. "Перущица" 8, местоположение: етаж 2
   телефон:032/250095
   http://ciela.bg/bookstores Книжарници Сиела

  • Борса в Пловдив
   гр.Пловдив, ул. "Цар Иван Шишман" 9
   телефон:032 622 469
   http://ciela.bg/bookstores Книжарници Сиела
  София:
  Русе:
  • Книжарница "ХЕЛИКОН"
   гр. Русе , ул. "Александровска" 50
  • Книжарница Ciela Books & Music - Mall Русе
   Русе, бул. Липник 121 Д
   телефон:0882560013

  И всички обекти на:
  Книжарници Сиела
  Книжарници BOOKTRADING
  Книжарници ХЕЛИКОН

  Вижте още:
  ЦИФРЕНКА, БУКВЕНКА, РАЗГОВОРКА, РЪКОПИСКА и ДАР ОТ СЪРЦЕ