Чрез БУКВЕНКА децата с удоволствие и радост научават българските букви, упражняват сричките и пишат думи. Любими герои от българските горски приказки "говорят" на детето и "одобряват" неговите постижения. Буквите се представят с анимация и музикален съпровод от инструмент, чието име започва със същата буква. Играта е богато илюстрирана от художника Милен Личков в традиционен национален дух. Детето има стимул да открива верните отговори, да показва сръчност и досетливост чрез "наградите-лепенки". С тях то подрежда красивия компютърен "Албум за награди".

БУКВЕНКА включва игрите:

 • "Представяне на буквите" с анимация и музика
  При натискане с мишката върху буквата, се появява илюстрация на предмет, "танц" на буквата и музика от инструмент, чието име започва със същата буква! Името на инструмента се вижда, ако се движи мишката над картинка "ноти". Буквите са разделени на групи, според изучаването им в буквара. Преминаване към следващите групи букви - чрез Мечо, а към следващите игри - чрез Ежко, Зайко, Костенурката и книгата-албум.

 • "Сглобяване на буквите"
  С мишката детето "хваща" част от буквата и я "поставя"на съответното място. При успешно подреждане Ежко "поздравява" и дава награда - "цвете".
  След три успешно сглобени двойки букви се показва и новата "лепенка" за "Албума за награди".

 • "Игра с кубчета"
  Зайчето "пита" за кубче с определена сричка. При правилен отговор се построяват различни модели от кубчета. При завършване на всеки от моделите от кубчета, започва малка изненада ... моделът се раздвижва под звуците на музика. Появява се и "награда - лепенка".
  В играта са обхванати са всички срички и буквосъчетания, за съответните групи букви от буквара.

 • "Падащи букви за думи"
  Детето "хваща" с лупата движеща се буква (натиска десния бутон на мишката, като го задържа), за думата, която е показана с картинка. Опитва се да я постави на мястото й под картинката (отпуска бутона на мишката). Ако това е правилната буква, при "пускането", тя ще остане там, а ако не ... ще "избяга" отново. Нови думи с картинки се зареждат от стрелката в текущата картинка на думата.
  При правилно написана дума - поздравления и награда.

 • "Албум за награди"
  Анимиран албум с авторски картини, където децата подреждат "лепенките", спечелени при техните успехи в другите части на играта. Включени са темите: "Горска площадка за игра", "Улица в гората", "Влакче", "Стаята на Мечо", "Цирк", "Любовта на мама".

Инсталиране на играта: Играта работи на компютри с операционна система WINDOWS 95,98,2000, NT, XP. Стартира се сама при поставяне на диска в дисковото устройство или от файла BUKVENKA.exe от компакт-диска на играта.

© 2003 ВИКСИС ООД. Всички права върху БУКВЕНКА са запазени.