Група "Ретро" (RETRO)
Създатели на звуковото оформление на игрите "Буквенка" и "Цифренка"

- Представете се

- Ние сме Лина Шишкова, Михаил Шишков и Станислав Донев. Творческият ни екип има и още един член - Георги Варамезов, които, уви, не можа да вземе участие в работата по игрите. Съвпадението на фамилиите на Лина и Мишо не е случайно - те са семейство. Съставът RETRO беше създаден преди 5 години с първоначалната идея да работим в сферата на поп-музиката. Дебютът ни през 2001 година в радио- и тв-ефира беше една песен, която направихме за Нина Николина - "Нека Вали". От тогава сме работили за много БГ изпълнители, между които Ирина Флорин, София, Миленита и дует Каризма. Един от големите ни успехи през миналата година беше включването на наше парче в последния албум на испанската звезда Abril, издаден от Sony/BMG. Другото нещо от 2005, с което сме много горди, е работата ни по "Цифренка". Всъщност това е втората игра, която правим. Първата беше "Буквенка" (2003). Тя бе и дебютът ни в сферата на игрите. Освен всичко изброено дотук, RETRO са и създатели на музиката за няколко театрални постановки, както и на тв- и радио-реклами.

- Разкажете за вашата творческа работа по озвучаването, създаването на мелодиите и песничките за игрите

- Както вече казахме, "Цифренка" ни е втората игра. Това обаче въобще не означава че ни бе по-лесно! По принцип "Цифренка" е доста по-сложна от "Буквенка", също така тя е и доста по-голяма. Един факт - аудио-то което произведохме за нея, изчислено в мегабаити, беше около три пъти повече от аудио-то на "Буквенка"! Естествено най-големи трудности ние (и по-специално Лина) изпитахме при правенето на версията на английски език. Лина трябваше да работи доста върху произношението си, дори имахме консултант в лицето на Светлана Деянова, която е преподавател по английски. Е, нямаше как, на Лина и се случи да записва някои думи и изрази по няколко пъти, но смятаме че крайният резултат е доста добър! Някои от звуците за "Цифренка" пък, които нямахме в наличност, се наложи да запишем собственоръчно. Такъв беше случаят с търкалящото се топче в лабиринта, също така и скърцането на макарата. За да запишем търкалянето, използвахме капака от куфара на един от нашите синтезатори, в които движехме топчето нагоре-надолу. "Макарата" пък е скърцащата брава на една от вратите в студиото. Беше забавно!

- Какво бихте пожелали на децата?

- Децата за нас са както най-вярната, така и най-трудната аудитория. Преди да започнем работата по играта, ние проведохме "мини" проучване какво харесват децата на тази възраст в момента. Много се надяваме да сме успели да "улучим" в тази преценка. Нещото, което най-много искаме да им пожелаем, е да се забавляват с играта толкова, колкото ние се забавлявахме докато я правехме!